.

GRAĐANI SE UDRUŽILI PROTIV KRIMINALACA I ROBIJAŠA NA NACIONALNIM TELEVIZIJAMA – Protiest protiv promovisanja marginalaca i društvenog taloga na televizijama (SNIMAK)

“Nećemo dozvoliti robijaše i kriminalce u rijalitiju”

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Društvenim mrežama danima unazad kruži navodni spisak učesnika Zadruge 4, koja će sa emitovanjem početi u septembru. Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti nakon serije tekstova portala Nova.rs u aprilu je pokrenulo peticiju za ograničavanje emitovanja rijalitija, a predsednik UZUZ-a, Savo Manojlović, za naš portal otkriva u kojoj je fazi procesa peticija, koja je sa preko sto hiljada potpisa predata Narodnoj skupštini.

Televizije sa nacionalnom frekvencijom – Happy i Pink, prikazuju rijaliti program po 8 i 12 sati. To čini trećinu i polovinu njihovog programa. Dobijanjem nacionalne frekvencije obavezali su se da će prikazavati naučni, kulturni i dokumentarni program. Udeo ovih programa je nula odsto. Već ta činjenica je dovoljna da im se oduzmu frekvencije”, govori Savo Manojlović i objašnjava predlog peticije.

“Predložili smo zakon kojim se ovaj problem rešava tako što će se rijaliti ograničiti na minimum tri sata u udarnim terminima i uvesti po pola sata kulturnog programa za decu i maloletnike. Uveli smo i obavezu odloženog emitovanja kako bi se kontrolisao neprimeren sadržaj u rijaliti programima u terminima dostupnim deci. Zabranjeno je promovisanje nasilja i nedoličnog ponašanja, a na TV ekranima se kao idoli nameću kriminalci i prostitutke”, govori Manojlović dodatno za Nova.rs.

PREPORUKA:   Ivan Marinković - Amnezia - govorio o dodnosu sa Miljanom Kulić i sinu Željku
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Na pitanje šta se trenutno dešava sa peticijom koju je do juna potpisalo više od sto hiljada građana Srbije, a koja je tada bila predata Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić, Manojlović odgovara:

“Sada već godinu dana u Narodnoj skupštini stoji zvaničan predlog zakona o ograničavanju rijalitija. Podržalo ga je 42.852 građana. Prema Ustavu Republike Srbije o zakonu koji predloži 30.000 građana parlament mora da odlučuje. Sakupljali smo i više puta peticije, tako da smo ukupno na kraju predali preko 113.000 potpisa. Neodlučivanjem o ovom predlogu krši se Ustav i pravo građana da odlučuju. Ministarstvo kulture je odbijanjem da se izjasni o ovom predlogu direktno sabotiralo vraćanje kulture na TV ekrane, iako se prethodni ministar zvanično navodno borio protiv rijalitija”, kaže i dodaje:

PREPORUKA:   Voditelj Darko Tanasijević otkrio kako izgleda produkcija TV Pinka

“Zajedno sa Timom Kreni-promeni i Srbijom u pokretu, UZUZ će podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu zbog povrede prava na odlučivanja u razumnom roku. Parlamentu očigledno ne smeta nasilje i prostakluk u rijalitiju. Možda zato što se sličan sličnom raduje. Mi želimo za decu Srbije Mikija Mausa, a ne Mikija iz Kupinova. Pesme Jovana Jovanovića Zmaja, a ne Zmaja od Šipova. Ekranizovane bajke Kristijana Andersena, a ne lovačke priče Kristijana Golubovića”, završava on.

Inače, na spisku navodnih učesnika Zadruge 4 između ostalih našli su se i Miki Đuričić, Kristijan Golubović, Ava Karabatić, Stanija Dobrojević, Tara Simov, Miljana i Marija Kulić, Ružica Veljković i drugi.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Designed for canvas art in Collaboration with Top radio stations and corporate offices and motivational quotes
error: Content is protected !!